martes, 19 de marzo de 2019

EL MANGA I L'ANIME


EL MANGA
El manga és el nom amb el qual es fa referència a les petites historietes dibuixades a mà que formen part de la cultura japonesa. A la resta del món són les que fan referència als dibuixos animats, llibres o còmics d’origen japonès i hi estan estretament relacionats.
El manga està representat per una gran varietat de gèneres com poden ser les aventures, el terror, el misteri, la intriga. També disposa de moltes aplicacions tant a nivell físic com a nivell audiovisual. En el l’àmbit físic fan referència als còmics, historietes o imatges en paper impreses. Pel que fa a l’àmbit audiovisual el manga s’expressa en forma d’Anime (per exemple: El detectiu Conan o Inuyasha).
És un dels principals atractius japonesos desde fa molts anys  i un dels seus preferits passatemps, que el consumeixen, produeixen i utilitzen més o menys setmanalment.
 A dia d’avui el manga que es consumeix i produeix és l’anomenat manga modern, creat el 1945 i, a partir dels anys 90 (segle XX) el manga s’ha fet un lloc internacionalment i  s’exportà cap a la resta del món esdevenint un fenomen social que ha provocat que per exemple a Barcelona se celebri cada any l’anomenat “Saló del manga”, molt concorregut a causa de la seva gran popularitat. 

L’ANIME 
L’Anime és el nom amb el qual es denominen els dibuixos animats japonesos que provenen del manga. Es podria reduir a dir com a “manga animat” o “manga en moviment”. Antigament es feia a mà però gràcies a la tecnologia i la digitalització de continguts, aquest gènere del manga es pot realitzar mitjançant ordinador. Per tant, la diferència fonamental és que el manga tradicional es segueix dibuixant a mà i a través de suports de paper físics mentre que l’anime es produeix de manera audiovisual. Entre els diferents tipus d’anime trobem el Bishojo, el Bishonen, el Kemono i el Moé. Entre també els seus gèneres hi podem distingir el romanticista, el realista, l’humanista… És molt important la relació directa que té amb la cultura japonesa, doncs aquesta hi estableix una relació clarament directa. L’afegit d’àudio i d’altres moviments permeten que l’anime sia molt més expressiu que el manga tradicional.

HAYAO MIYAZAKI
 Hayao Miazaki va néixer a Japó, concretament a Tokyo el 5 de gener de 1941 i es un director de cine, animador, ilustrador, dibuixant de manga i respectivament també és productor d’anime amb un renom internacional.
És el cofundador juntament amb Iasao Takahata  del Studio Ghibli, un estudi d’animació i pel·lícules que ha sigut comparat més d’una vegada amb Walt Disney, entre d’altres. Ha fet moltes pel·lícules com “el viatge de Chihiro” que ha sigut el primer film d’anime guardonat amb un premi Oscar i és més taquillera que Titanic.
Les seves pel·lícules tracten temes com la naturalesa i la seva relació amb l’ésser humà, un clar exemple n’és “la princesa Mononoke”, així com també la tecnologia i la dificultat de ser pacífics. Els personatges principals acostumen a ser dones fortes, valentes e independents.

STUDIO GHIBLI
 És un estudi fundat el 1895 a mans de l’artista japones Hayao Miazaki junt amb Iasao Takahata. És relaciona el seu origen amb la producció de la pelicula “Nausicäa del Valle del Viento” que esta basada en el seu còmic manga. És un estudi d’animació principalment, considerat un dels millors del planeta juntament amb Walt Disney, entre d’altres. Es pot arribar a afirmar que pel que fa al manga és l’estudi més important del món i pel que fa a l’animació en general és un dels millors del món.

Ha produit pelicules com “la Princesa Mononoke”, “El viatge de Chihiro”, “El meu veí Totoro”, “Puc escoltar el mar”,... I Walt Disney ha rebut els drets d’autor d’unes quantes. A part de pel·lícules també han fet curtmetratges, anuncis de televisió, videojocs i molts altres productes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario