martes, 11 de junio de 2019

REALISME MÀGIC (Roger Vidal)

BIG FISH

Sinopsis
-William Bloom no té gaire bona relació amb el seu pare Edward Bloom. Tot es deu a que el pare sempre li ha explicat històries extravagants que de petit el nen escoltava amb molt d’entusiasme però havia arribat un moment que ja no es creia res i troba incòmode escoltar-ho de forma repetida. Quan se’n adona de que Edward s’està morint torna a casa seva acompanyat per la seva dona per passar els últims dies al seu costat. Amb l’ajuda de la seva dona fa un gir radical de pensament i comença a investigar sobre les mil històries que ja no semblaven tant llunyanes com anteriorment.

Característiques

Gènere
El gènere principal és la fantasia però el director ha sigut capaç d’ajuntar la fantasia amb tocs de tensió, escenes de drama i moments còmics.

Personatges
Hi ha una presència de “freaks” i éssers no tant comuns com les siameses del circ i el gegant que Edward es troba a la seva ciutat. Són els personatges protagonistes de les històries del pare.

Il·luminació i Colors  
En el transcurs de la pel·lícula apareixen una gamma de colors vius de forma repetida. Es veu clar en el moment que Edward es troba “Spectre” la ciutat abandonada on els seus habitants van descalços, vestits de blanc i les cases són totes pintades i decorades amb colors vius. Per altre banda en moments en els quals el director vol donar més tensió com és el cas del bosc o en el moment en que els nens van a visitar la bruixa, els colors són molt més freds i la il·luminació és més fosca.

Anàlisi de la pel·lícula
L’autor elabora una estructura de la pel·lícula de forma espectacular i molt complicada de lligar. Hi ha molt de treball a darrere alhora de pensar la successió dels fets. Primer comença presentant la situació familiar i els personatges, posteriorment es van veient el conjunt d’històries que explica el pare en diferents moments del fil com per exemple l’escena al llit que es troben la dona de Will i el seu pare Edward mentre li explica les històries de la seva vida i finalment tot acaba quan es troben pare i fill al hospital i amb una història es capaç de reunir tots els elements que s’han anat veient al llarg de la pel·lícula.

Fotografia
Els plans que utilitza són comuns, però aquest treball rep la fantasia a través dels canvis d’il·luminació en mig de les escenes, utilització d’elements i coses característiques com els narcisos que els lliga amb l’amor i el romanticisme i aquestes flors tenen un tret que no es agradable com la seva olor. Per altre banda també utilitza de forma notòria recursos com el “flashback” que li donen un toc diferent.

AMELIE

Sinopsis
- Amelie no és una noia com la resta, està criada a base d’experiències extravagants com veure la seva mare morir per culpa d’una altre senyora que es volia suïcidar des de Nôtre-Dame o veure quan era petita el seu peix estimat caient cap a les clavagueres municipals.  Arriba un moment de la seva vida que decideix ajudar i arreglar la gent del seu entorn. Es veurà influïda per persones com el seu veí que pinta cada any el mateix quadre o les seves companyes de feina. Elabora diferents estratègies per aconseguir els seus objectius. Apart d’això el seu màxim objectiu és retrobar-se amb el seu amor, la persona que va conèixer a l’estació de tren.

Característiques

Gènere
És un conjunt de gèneres com “Big Fish”. Troca moments còmics d’altres dramàtics i sempre hi ha la presència del realisme màgic.

Personatges
Els personatges són normals però fan coses i es comporten d’una manera una mica especial. Per exemple hi ha una estanquera que és hipocondríaca i s’enrotlla amb una persona molt lletja, hi ha un botiguer de verdures sense braç, el veí d’Amelie és una persona amb la malaltia dels ossos fràgils i pinta el mateix quadro cada any, la portera es fa un fart de veure vi, el pare de la protagonista te una obsessió amb un gnom del seu jardí,...

Il·luminació i colors
En cada moment de la pel·lícula hi ha presència del color verd i el vermell, sempre. Això li dona un toc diferent a la resta de films i un punt d’atenció, és a dir, li dóna un interès especial. Per altre banda la il·luminació i la resta de colors acostumen a ser vius com és el cas del bar o les escenes del exterior. També juga amb el canvi de il·luminació al llarg de la pel·lícula per no fer-la avorrida i els colors freds per donar-li un toc més dramàtic i trist.

Anàlisi de la pel·lícula
La forma d’estructuració de la pel·lícula té algunes semblances amb la de “Big Fish”, al llarg de la pel·lícula es presenten elements que en una llarga es veu la seva finalitat i significat. Aquest recurs es veu molt clar amb l’àlbum del noi que troba al tren i les estratègies que seguirà per retrobar-se amb ell. Les fotos de les persones que apareixen a dins seu es van veient  la seva procedència en el transcurs dels fets. Així com també els lligams socials o sentimentals entre els personatges.

Fotografia
Utilitza recursos com els plans picats i contrapicats per donar-li una visió extravagant a la pel·lícula. Moltes vegades la imatge es focalitza amb elements que no tenen importància a la escena com és el cas d’un pla en una escena que focalitza la imatge en un piló de grava en un carrer. Per altre banda hi ha moments que hi ha càmera ràpida i així fan variacions d’intensitat per no fer pesat el film i en els moments que han d’anar de un lloc a un altre a llarga distància també. Per exemple el moment en el que truca timbres en busca d’una persona es veu un tren passant de forma rapidíssima.

No hay comentarios:

Publicar un comentario